Suvaitsevaisuus

Suomessa kuohui. Suvaitsemattomuus oli noussut otsikoihin sen jälkeen, kun ilmeisesti ääriliikkeiden edustajat olivat tehneet iskun Suomen Vasenkätiset ry:n eli SuVan toimistoon. Toimitiloihin oli murtauduttu ja se oli täytetty virkatuilla oikean käden vanttuilla. Iskusta epäiltiin Suomen Oikeat –järjestöä eli SuoKeaa. Suvalaiset olivat syystäkin suivaantuneet tästä ja tohkeissaan kommentoivat SuoKealta homman lähteneen täysin lapasesta.

Taustalla oli SuoKean äärimmäinen näkemys siitä, että vasenkätiset eivät missään nimessä kuuluneet Suomeen. Pelkona oli liiallinen suvaitsevaisuus suomalaisessa yhteiskunnassa, jonka nähtiin menneen jo liian pitkälle. SuoKean antamassa julistuksessa peloteltiin muun muassa sillä, että pian vaadittaisiin tasa-arvoa myös vasenkätisille.

Koska lait ja asetukset jo takasivat tasa-arvon seksuaalisille vähemmistöille, eri uskonnoille ja roduille, SuoKean mielestä vasenkätisten mahdollinen hyysääminen oli jo täysin liikaa. Uhkana oli, että vasenkätisten kulttuuri leviäisi kansalaisten parissa.

SuoKean edustaja Immo Saarela oli pyydetty vieraaksi aihetta käsittelevään television ajankohtaisohjelmaan Television Ajankohtaisohjelma, jossa toimittaja Assi Lindgren-Haapalainen tenttasi Saarelaa.

– Olette tuoneet julki useassa eri yhteydessä järjestönne vasenkätisyyttä vastustavan ohjelmanne. Mitä te itse asiassa pelkäätte vasenkätisyydessä? toimittaja kysyi.

– Vasenkätisyys ei vain yksinkertaisesti ole normaalia. Vasenkätisten oikeuksien tasa-arvoistaminen mullistaisi yhteiskuntamme täysin ja siihen meillä ei yksinkertaisesti ole varaa, varsinkaan maamme nykyisessä taloudellisessa tilanteessa, Saarela vastasi.

– Millä tavoin tasa-arvoistaminen mullistaisi yhteiskuntaamme? Lindgren-Haapalainen jatkoi.

– Koko suomalainen kulttuurimme on uhattuna! Miettikääpä esimerkiksi sitä, jos presidentti itsenäisyyspäivän vastaanotolla kättelisi kaikki vieraat vasemmalla. Jokaisen vieraan, joista yli yhdeksänkymmentä prosenttia on oikeakätisiä, joutuisi opettelemaan kättelyn kokonaan uusiksi. Voiko sellaista vaatia vain siitä syystä, että presidentti olisi vasenkätinen? Sellainen on kohtuutonta. Entäpä jos kaikki infrastruktuuri pitäisi muokata vasenkätisille soveltuvaksi? Siitä syntyisi järjetön lasku yhteiskunnalle. Ties miten moniin kuntien ja virastojen oviin pitäisi lisätä vasenkätisille oma kahva tai ovet täytyisi muuttaa unisexkätisiksi, ehkäpä automaattisesti avautuviksi liukuoviksi. Kahvikuppeihin täytyisi lisätä vasenkätisille oma korvansa. Kahvakuulista täytyisi saada vasenkätisille omat mallinsa. Armeijassa jouduttaisiin vaikeuksiin, koska ei olisi enää mahdollista tervehtiä pelkästään oikealla kädellä, tai pahimmassa tapauksessa koko armeijan tervehtimiskäytäntö menisi täysin uusiksi. Ja jäisikö tämä pelkästään tähän? Kohta vasenjalkaiset alkavat vaatia tasa-arvoa, jolloin koko homma leviää täysin käsistä, Saarela uhosi.

– Eikö tällainen puhe ole rasistista ja kiihotusta kansanryhmää kohtaan? toimittaja ihmetteli.

– Ei missään nimessä. Vasenkätiset eivät ole mikään etninen ryhmä, jota voisi rasistisesti solvata. He ovat vain luonnonoikkuja ja sellaisenaan normaalista poikkeava vähemmistö, jolle ei pidä antaa mitään erityisoikeuksia oikeakätisten kustannuksella. Ja minun on pakko vielä lisätä tähän se, että jos tällainen vasenkätisyys nousee suosioon, siitä saattaa tulla muoti-ilmiö, joka johtaa siihen, että harhaan johdetut oikeakätiset alkavat kääntyä vasenkätisiksi, Saarela manasi.

– Suomen Vasenkätiset ry:n toimistoon tehtiin hiljattain radikaali isku, jossa toimiston tiloihin murtauduttiin ja se täytettiin virkatuilla lapasilla. Oliko tämä SuoKean organisoima isku?

– En ole tietoinen tällaisen iskun organisoinnista. Minä en ainakaan ole ollut virkkaamassa lapasia, Saarela vakuutteli.

– Teillä ei ole siis mitään arvausta, kuka iskun takana on?

– Ei tietenkään ole. Mistä minä voin tietää, jos joku vasureita vihaava porukka saa päähänsä täyttää toimiston lapasilla, Saarela totesi ja köhi samalla vasempaan nyrkkiinsä.

 

Ohjelman esityksen jälkeen nettien mielipidepalstat ja some täyttyi erilaisista kannanotoista ja vaatimuksista. Oikea- ja vasenkätisillä oli omat puolustajansa. Puolin ja toisin syytettiin rasismista ja vihapuheista sekä provosoinnista vanttuisiin liittyvään iskuun viitaten. Suomi tuntui olevan yhtä suurta hornankattilaa, lukuun ottamatta Pohjois-Suomea, jossa enimmäkseen harmiteltiin huonoa kesäsäätä ja runsaslukuisia hyttysiä.

Koska Immo Saarelan nimi liitettiin vahvasti hallituspuolueeseen nimeltä Varsinaissuomalaiset, vaadittiin puolueen puheenjohtajalta, joka oli myös pääministeri, kommentteja Saarelan haastatteluun ja yleensäkin SuoKean toimintaan.

Pääministeri Veikko Suonio asteli kuuluisia Arkadianmäen rappusia alas, kun joukko toimittajia, etunenässä Voi hyvää päivää –lehden toimittaja Arvi Loimaa sekä Reklaami-TV:n Viittä-vaille-puoli-seitsemän-uutisten ankkuri Reijo Lehvä, syöksyi Suoniota kohti mikrofonit tanassa.

– Anteeksi herra pääministeri, voisitteko antaa kommentin SuVan toimistoon tehdystä iskusta. Mitä hallitus aikoo tehdä asian suhteen? Loimaa ehätti kysymään ensimmäisenä.

– Olemme keskustelleet aiheesta budjettiriihen tauolla ja tulleet siihen tulokseen, että vallitsevien asianhaarojen yhteydessä on täysin selvää, että huomioimatta aiempaa viitekehystä aihepiiriin liittyen, joissa on myös oletettavasti olemassa tiettyjä viitteitä siitä, miten asian tiimoilta on keskustelu, kuitenkaan väheksymättä sitä tosiseikkaa, mihin viitattiin jo aiemmin, että olisiko sittenkään sen kaltainen toimintamalli tässä yhteydessä mahdollinen, mistä ei ole oletettavasti tiedoksi annettu sitä seikkaa, mihin edellisessä jo aiemmin viittasin, on syytä mahdollisesti tarkistaa varmuuden saamiseksi, että asioiden vallitessa nykyisen olettamuksen pohjalta, tulisi pysyä juuri siinä samassa linjauksessa. Tästä emme tingi.

– Aivan… Entä mikä on teidän oma kantanne liittyen Suomen Oikeat -järjestön osallisuudesta tapahtumaan? Immo Saarela, joka toimii järjestön nokkamiehenä, on liitetty useissa yhteyksissä Varsinaissuomalaisiin. Onko iskussa jonkinlainen kytkös edustamaanne puolueeseen?

– Tässä täytyy nyt ottaa huomioon, että varsinaisen asian selvittämisen kannalta on olennaista se, miten kuitenkaan päättelemättä asian luonteen olennaisen merkityksen väheksymättömyyttä sen suhteen, kuinka aiemmin käsittelemättä jättämättä tehdyn päätöksenteon huomioiminen asiaan liittyvän johtopäätöksen lopputuloksen päinvastaisen käsittelyn ennakoimaton tuloksellisuus varsinaiseen tekoon nähden on saattanut olla toteutumatta, kuitenkaan sitä muokkaamatta vastoin oletuksia, mikä oli aiemmin jo arvioitu mahdollisesti toisin, on todettava, että asiassa voidaan päätyä vain tähän johtopäätökseen. Tästä emme tingi. Ja nyt pahoittelen arvoisat toimittajat, mutta minulla on kiire, joten minulla ei ole valitettavasti aikaa vastailla enempiin kysymyksiin.

Pääministeri Suonio kiirehti nopeasti kadun varrella odottavaan autoon. Toimittajat seurasivat harmistuneina haastateltavansa katoamista paikalta.

 

Totuus SuVan toimitukseen tehdystä iskusta ei koskaan selvinnyt. Suojelupoliisi tutki tarkoin Suomen Oikeat –järjestön taustoja ja kuulusteli siihen kuuluvia henkilöitä, mutta koskaan yhtäkään järjestön jäsentä ei voitu yhdistää iskuun suoraan tai virkattuihin lapasiin. KRP:n tutkijat löysivät joitain johtolankoja järjestön tiloista, mutta eivät villaisia.

Immo Saarelan maine koki karvaan kolauksen ja hän lopulta jätti tehtävänsä SuoKean johdosta. Huhuttiin, että SuoKean sisäpiiri antoi Saarelalle potkut pieleen menneestä iskusta. Yleinen mielipide oli muuttunut SuoKean vastaiseksi ja heidän riveistään katosi paljon jäseniä. Eroa SuoKeasta –sivuston mukaan Saarelan televisiohaastattelun jälkeen eronneita oli jo yli viisikymmentä, mikä vastasi noin kuuttakymmentä prosenttia koko järjestöstä.

Muita iskuja SuVan toimitukseen ei tehty. Yhdistys muutti ohjelmaansa iskun jälkeen, eivätkä he tuntuneet enää olevan kiinnostuneita tasa-arvoisista oikeuksista. Tavoitteekseen he ottivat muuttaa yhdistyksensä statuksen puolueeksi, jonka jälkeen seuraava etappi olisi eduskuntavaalit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s