Työnhaku

– Niin, kyllähän teillä kokemusta tuntuu tähän tehtävään olevan. Sinänsä hyvä asia. Meillä täällä julkisella sektorilla on kuitenkin tietyt vaatimukset koulutustason suhteen, joten meidän tulee varmistaa vielä tämä puoli asiasta.

– Selvä.

– Teillähän oli siinä ilmeisesti todistuksia mukana?

– Kyllä, tässähän näitä on melkoinen nippu. Otin kaikki koulu– ja työtodistukset mukaan, sekä vielä suorittamieni kurssien todistukset.

– Minä voisin hieman vilkaista niitä, jos sopii?

– Totta kai. Tässä nämä, olkaa hyvä.

– Kiitoksia! Kyllä, aivan. Tässä näyttääkin olevan lähes kaikki, mitä pitääkin. Hetkinen…

– Oliko niissä jotain pielessä?

– Odottakaas. Oletteko suorittaneet tietokoneen ABC–korttia?

– ABC–korttia?

– Niin, tietokoneen ABC–kortti. Se on sellainen kurssi, missä koulutetaan tietokoneen käyttöä, ihan perusasioita sinänsä, mutta meillä vaaditaan sellainen.

– Aivan. Minullahan on kyllä tietotekniikan insinöörin koulutus ja olen ollut IT–alalla töissä jo useita vuosia.

– Totta, se käy kyllä ilmi näistä muista todistuksista, mutta tietokoneen ABC–korttia teillä ei ole.

– No, ei sitä ole, mutta eikö koulutuksestani ja työkokemuksestani voi päätellä, että minä kyllä osaan käyttää tietokonetta?

– Kyllähän sen voi tietenkin siitä päätellä, mutta nyt onkin kyse siitä, että meillä julkisella sektorilla on selvät vaatimukset, mitkä tulee täyttää ennen kuin voidaan virkaan valita. Tähän hakemaanne paikkaan yksi vaatimuksista on tämä tietokoneen ABC–kortti. Teiltä sellainen puuttuu.

– Tarkoitatteko, että se on ainoa este minun rekrytoimiselle?

– Siltä se vaikuttaa.

– Mutta minä olen jopa ohjelmoinut tietokoneessa käytettäviä ohjelmia, eikö se todista, että minä osaan käyttää tietokonetta ja tunnen tietokoneen syvällisemmin kuin mitä peruskäyttäjältä vaaditaan?

– Aivan varmasti todistaa. Ongelma onkin siinä, että se ei todista sitä, että teillä olisi tietokoneen ABC–kortti! Olen pahoillani, emme voi palkata teitä tähän tehtävään.

– En voi uskoa tätä.

– Säännöt ovat säännöt emmekä me voi niistä poiketa. Meidän täytyy noudattaa tarkasti kaikki sääntöjä ja määräyksiä, mitä meille on määritelty. Minä tekisin virkavirheen, jos minä toimisin jollain tapaa sääntöjen vastaisesti.

– Eikö mieleenne ole koskaan tullut, että ehkä teidän säännöissänne pitäisi olla hieman joustovaraa?

– Toki aina välillä sellainenkin ajatus mieleen on tupsahtanut, mutta toisaalta säännöt ovat tarpeen, koska niiden avulla varmistumme, ettei kukaan käytä järjestelmiä väärin ja että asiat tehdään oikealla tavalla.

– Mutta ainahan on poikkeuksia, jolloin sääntöjä täytyy tulkita tai on pakottavaa tarvetta toimia toisin?

– Kuulkaahan, me emme laadi itse näitä sääntöjä, joten minua on turha syyttää tästä. Toisekseen, tämä ei liene niin suuri asia, että olisi pakottavaa tarvetta toimia sääntöjen vastaisesti. Tietenkään tämä lopputulos tässä asiassa ei ole teidän mieleenne, mutta meidän kannaltamme asia ei ole mutkikas. Me jatkamme rekrytointiprosessiamme, kunnes löydämme sopivan hakijan.

– Vai niin. No entä jos suoritan sen tietokoneen ABC–kortin? Minähän voisin osallistua ensimmäiselle seuraavalle kurssille, mistä sellaisen saa?

– Pahoittelen, mutta se ei auttaisi asiaa. Teillä pitäisi olla tietokoneen ABC–kortti jo siinä vaiheessa, kun te haette tätä paikkaa.

– Vaikka minä suorittaisin sen kurssin ennen työn alkamista, niin siinäkään tapauksessa te ette voi rekrytoida?

– Aivan niin.

– Uskomatonta. Tämä on kerta kaikkiaan typerää!

– Olen pahoillani. Säännöt ovat sääntöjä.

– No entä se teidän toinen IT–alan työpaikka, mikä teillä oli auki. Minä olen hakenut siihenkin. Pitääkö siinäkin olla tietokoneen ABC–kortti?

– En ole varma. Se toinen paikka ei ole minun vastuualueellani, se kuuluu toiselle osastolle.

– Mutta tehtävähän oli täysin sama kuin tässäkin? Kai vaatimuksetkin ovat silloin samat?

– Todennäköisesti, mutta en voi vahvistaa olettamustanne todeksi.

– Tämä on käsittämätöntä! Voitte kai tekin olettaa jotain ja sanoa sen perusteella mielipiteenne asiasta?

– Periaatteessa en.

– Miksi ette?

– Koska silloin kyseessä olisi minun henkilökohtainen mielipiteeni, eikä minulla ole lupa kommentoida rekrytointeihin liittyviä asioita kuin ainoastaan virkani puolesta työnantajani edustajana. Henkilökohtaisia mielipiteitä en voi enkä saa sekoittaa työnantajani näkemyksiin.

– Sinä varmasti nautit työstäsi?

– Olen tyytyväinen tehtävääni.

– Sen huomaan. No, kysyn sitten niin, että jos minä olisin juuri ennen tätä haastattelua käynyt suorittamassa sen ABC–kortin, niin olisitteko te hyväksyneet sen tässä haastattelussa validiksi todisteeksi siitä, että olen kyseisen kortin suorittanut.

– Jos siinä olisi virallinen leima ja myöntämispäivämäärä olisi haastattelupäivämäärää edeltävä, niin ilman muuta.

– Hyvä eli silloin tuohon toiseen paikkaan minä pystyisin vielä hankkimaan tuon tietokoneen ABC–kortin.

– Ette pystyisi.

– Miten niin en?

– Ottaen huomioon tuon toisen paikan hakuaikataulun, epäilen vahvasti ehtisikö siinä ajassa tuollaisen kurssin suorittamaan. Suurempi ongelma on kuitenkin se, että ymmärtääkseni kyseistä kurssia ei enää mikään taho järjestä.

– Mitä? Sitä kurssiako ei enää järjestetä?

– Ei. Ymmärtääkseni sen järjestäminen on lakkautettu, koska on katsottu ettei se ole enää nykyaikana asianmukainen ja yhteiskunnallisesti ihmisten yleinen valveutuneisuus tietokoneen käytössä on jo sen verran laajaa, ettei sellaisella kortilla ole merkitystä enää.

– Siis mitä? Sinähän juuri nyt totesit, että se hemmetin kortti on todettu täysin turhaksi?

– Näin on.

– No miksi hemmetissä te sitten vaaditte täällä sellaista korttia, varsinkin kun sellaista korttia ei pysty enää mistään hankkimaan, jos ei siihen kerran enää mitään kurssejakaan järjestetä?

– Kuten jo aiemmin totesin, en minä näitä sääntöjä laadi tai määrittele. Minä vain noudatan niitä. Meille on annettu selkeät määräykset jokaisen tehtävän muodollisista pätevyyksistä ja tässä hakemassanne tehtävässä yksi sellaisista on tietokoneen ABC–kortin hyväksytty suorittaminen. Vaikka tällaiseen ei enää kursseja järjestettäisikään, on tämä kuitenkin meillä vaatimuksena enkä minä ole sellaisessa asemassa, että voisin tämän määräyksen kumota tai muuttaa. Se vaatisi erityisen valiokunnan käsittelyn ja sen jälkeen asianmukaisen hallintoelimen päätöksen, minkä jälkeen voitaisiin erityisen työryhmän ja valtuuskunnan käsittelyn jälkeen tehdä esitys muutoksesta, minkä sitten valtuuston käsittelyn jälkeen mahdollisen puoltavan äänestystuloksen saatua asia voitaisiin päättää asianomaisessa virastossa muutettavaksi.

– Juuri niin. Asia on harvinaisen selvä. Minulla ei ole siis mitään mahdollisuuksia päästä teille töihin.

– Olen pahoillani.

– Niin olen minäkin. Kiitos ja näkemiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s