Sadepäivä

Sade oli hallinnut koko viikkoa. Vettä oli valunut taivaalta yhtäjaksoisesti seitsemän päivää peräkkäin. Se tympäisi Ternoa. Mies ei pitänyt sateesta lainkaan. Se masensi häntä. Sääolot vaikuttivat mielialaan poikkeuksellisen voimakkaasti. Aurinkoisena päivänä hän oli iloinen ja tyytyväinen. Kunnon kaatosade taas sai synkän masennuksen partaalle. Räntäsade oli pahin kaikista. Sitä Terno ei pystynyt sulattamaan mitenkään. Sellaisen ilmastollisen olotilan sattuessa hän sai automaattisesti sairaslomaa työpaikalta. Työnantaja oli todennut, että oli työyhteisön etu, jos Terno olisi poissa työpaikalta. Räntäsateella itse Perkelekin jäi toiseksi hänelle.
Ensimmäisenä sadepäivänä tyytyväinen mieliala oli valunut vesipisaroiden myötä viemäriin. Ternolla oli alkanut lomaviikko juuri tuolloin – luonnollisesti. Hän oli suunnitellut tekevänsä patikkaretkiä läheisessä metsässä, käyvänsä pyöräilemässä ja juoksulenkeillä. Mikään niistä ei enää Ternoa kiinnostanut, sillä kirottu sade huuhtoi kaiken innokkuuden. Koko viikon mies oli nyhjöttänyt ja murjottanut sisällä. Viikko oli vierähtänyt lehtiä selaillessa, nukkuessa ja televisiota katsellen. Nyt seitsemäntenä sadepäivänä häntä ei enää kiinnostanut mikään.

Aamu oli vaikea. Terno heräsi unestaan hiestä märkänä. Hän oli nähnyt outoa painajaisunta, mutta ei enää herätessään muistanut millainen se oli ollut. Noustuaan sängystä hän löi varpaansa yöpöydän jalkaan. Se otti todella kipeää. Tämän jälkeen hän ontui kylpyhuoneeseensa ja istahti wc-pöntölle. Tehtyään molemmat tarpeensa hän huomasi telineessä tyhjän wc-paperihylsyn. Tässä vaiheessa häntä harmitti jo melko kovasti.
Oikealla puolella oli allaskaappi, missä hän piti Embo-varastoaan. Yhtään rullaa ei ollut jäljellä. Allaskaapista edelleen oikealla oli käsisuihku. Terno keksi, että voisi paperin sijaan hoitaa takalistonsa puhdistuksen vedellä. Koska allaskaappi oli suihkun ja miehen välissä, oli hänen kuroteltava ennen kuin sai käsisuuttimesta otteen. Terno oli jostain syystä laittanut hanan päälle ennen kuin kurotti käsisuihkua. Kun mies sai vihdoin napattua tilanteen pelastavasta esineestä otteen, hän samalla painoi suuttimen nappia sillä seurauksella, että sai kasvoilleen voimakkaan vesisuihkun.
Pestyään takapuolensa ja kuivattuaan itsensä Terno otti käsienpesualtaan yläpuolella olevasta peilikaapista hammasharjansa. Totta kai päivän luonteen mukaisesti tahna oli loppu. Hampaat puhdistuivat pelkän veden voimalla.

Päästyään kylpyhuoneesta Terno puki vaatteet yllensä. Hän laittoi poolopaitansa nurinpäin, mutta ei huomannut sitä. Saatuaan farkut jalkaansa vyö putosi lattialle. Kumartuessaan nostamaan sitä kuului epämiellyttävän kova repeytymisen ääni. Housuihin oli ilmestynyt jalkoväliin uusi, mittava tuuletusaukko. Seitsemäntenä sadepäivänä oli housuille hyvä hetki ratketa.
Terno vaihtoi toiset farkut jalkaansa ja meni keittiöön tekemään aamupalaa. Hän otti jääkaapista kaksi kananmunaa, jotka oli keittänyt edellisenä päivänä. Hän laittoi kaksi paahtoleipää paahtumaan, ja laittoi kahvit keittymään Mocca-Masterillaan. Jääkaapista löytyi tuoremehupurkki, josta hän kaatoi kädessään pitämäänsä lasiin.
Samalla hetkellä lasi päätti lopettaa maallisen vaelluksensa ja irrotti pohjansa sillä seurauksella, että se putosi lasin sisältö mukanaan suoraan Ternon housuille. Mies korjasi lasinsirut pois, sekä kuivasi housunsa ja lattian mehusta. Tämän jälkeen hän vaihtoi uudet farkut jalkaansa.

Terno otti uuden lasin kaapista ja kaatoi siihen mehua. Tällä kertaa juomaväline pysyi ehjänä. Hän voiteli paahtuneet leivät kevytlevitteellä ja otti toisen kananmunista käteensä. Kopautettuaan munaansa pöydän reunaan hänelle kävi ilmi, ettei se ollutkaan keitetty vaan täysin raaka. Sisus valui suoraan Ternon farkuille. Hän pyyhki farkuista ja lattialta kananmunan jäänteet ja vaihtoi uudet farkut jalkaansa.
Koska Terno ei ollut enää varma oliko toinenkaan kananmuna keitetty, hän rikkoi sen tiskialtaan päällä. Tällä kertaa muna oli kova. Mies viipaloi sen ja asetteli ne paahtoleivän päälle. Sen jälkeen Terno avasi sanomalehden ja luki sitä nauttiessaan kananmunapaahtoleivästään ja tuoremehusta. Syötyään hän haki itselleen kahvia. Mies kaatoi keittimen kannusta mustaa nestettä kuppiinsa ja istuutui ruokapöydän ääreen.
Sanomalehdessä oli mainittu aamulla tulevasta televisio-ohjelmasta, mikä vaikutti mielenkiintoiselta. Terno halusi katsoa sen. Mies päätti varmistaa mitä kello oli, koska epäili ohjelman jo alkaneen. Kääntäessään rannetta nähdäkseen kelloa hän tajusi, että kahvimuki oli edelleen kädessä. Liikesarja oli kuitenkin jo niin pitkällä, ettei mitään ollut tehtävissä. Kahvit kaatuivat syliin ja lattialle. Kuuma neste poltteli Ternon reisiä ja sukukalleuksia, mutta onneksi polte meni äkkiä ohi. Epäuskon määrä miehen aivoituksissa oli suuri, kun hän tajusi ettei hänellä ollut edes kelloa ranteessa. Terno kuivasi housunsa ja lattian, jonka jälkeen hän kävi vaihtamassa uudet farkut jalkaansa.

Aamiaishässäkän jälkeen Terno meni olohuoneeseensa ja nappasi kaukosäätimen käteensä. Hän rojahti voimakkaasti nojatuoliinsa, mutta nousi äkkiä takaisin ylös kauhea irvistys kasvoillaan. Hän oli edellisenä iltana syönyt ananasta säilykepurkista olohuoneessa. Purkin ja haarukan mies oli muistanut viedä pois, mutta purkinavaaja oli jäänyt nojatuolin käsinojalle, mistä se oli pudonnut istuinosalle. Nyt tuo samainen purkinavaaja törrötti Ternon pyllyssä.
Hän meni kylpyhuoneeseen ja otti käsipeilin kaapista. Kurkattuaan takalistoaan hän totesi, että esine oli kiinni hänessä. Hän nappasi sen irti. Miehestä vuoti verta jonkin verran ja aikaa kului ennen kuin hän sai verenvuodon tyrehtymään. Viides laastari osui oikealle kohdalle. Housuihin oli tullut reikä ja veri oli tahrinut ne, joten Terno kävi vaihtamassa uudet farkut jalkaansa.
Mies palasi olohuoneeseen ja meni sohvalleen kylkiasentoon makuulle. Hän ei voinut istua, koska ahteri oli kipeä äskeisen onnettomuuden johdosta. Laitettuaan television päälle Terno totesi, että ohjelmasta, jota hän halusi katsoa, tuli parhaillaan lopputekstit. Mies sulki television.

Terno päätti hakea sanomalehden olohuoneeseensa ja jatkaa sen lukemista. Mennessään keittiöön hän huomasi, että kahvinkeittimeen oli tullut oikosulku. Se ei kovin vahvasti vielä palanut, enemmänkin savusi, mutta pienet liekit näkyivät jo kyljestä.
Mies nappasi äkkiä sähköjohdon irti seinässä olevasta pistokkeesta ja sai kohtalaisen sähköiskun. Se ei ollut onneksi paha, hyvin lievä itse asiassa, mutta iski sen verran, että tuntui. Johdon irrottaminen ei lopettanut savuamista ja liekkejä, joten Terno alkoi huitoa kädessään olevalla sanomalehdellä paloa sammuksiin. Liekit lopulta antoivat periksi, mutta edelleen savua tuli keittimestä.
Terno nappasi kahvipannun ja heitti loput kahvit keittimen päälle. Tämän jälkeen savuaminen loppui. Samalla mies huomasi, että nyt vuorostaan sanomalehti oli liekeissä. Hän nappasi palavan julkaisun ja heitti sen tiskialtaaseen. Nopeasti Terno päästi hanasta vettä päälle. Palo sammui. Samalla tiskialtaasta ryöppysi vettä, koska sinne oli edellisillalta jäänyt puurokattila. Vesi osui juuri sopivasti siihen niin, että vettä roiskui reilusti. Tätä veden ja puuron sekaista mössöä lensi Ternon housuille. Mies kuivaili housunsa ja lattian. Hän avasi ikkunat keittiössä tuulettaakseen savua pois. Lopuksi hän vaihtoi uudet farkut jalkaansa.

Terno aikoi palata alkuperäiseen suunnitelmaansa lukea sanomalehteä, mutta totesi sen olevan osaksi palanut ja kokonaan litimärkä, joten ajatus oli tuhoon tuomittu. Hän päätti mennä sohvalle makoilemaan. Mies päätti yrittää nukkua hetken aikaa, koska muutakaan tekemistä ei ollut.
Mies asteli olohuoneeseen ja tarkisti sohvan, ettei siinä ollut mitään piikikkäitä yllätyksiä. Terno asettui selälleen makaamaan, mutta joutui saman tien kääntymään kyljelleen, koska hänen ahterinsa oli edelleen hellänä. Hän sulki silmänsä ja yritti rauhoittua. Hetken maattuaan hän nukahti.
Unissaan Terno kuitenkin jälleen kääntyi selälleen makaamaan. Välittömästi hänen takalistoonsa iski tuska. Mies heräsi kipuun ja kohotti yläruumistaan nopeasti noustakseen sohvalta. Sohvan kohdalla seinässä sattui olemaan ikkunalauta, johon Ternon olkapää osui. Lauta ei ollut kiinnitettynä kannattamiinsa vaan se oli vain asetettu vapaasti niiden päälle. Tästä seurasi se, että iskun kohdistuessa koko ikkunalauta lennähti ylöspäin. Laudan päällä ollut kukkamaljakko, jossa oli vettä ja pari kasvia, lennähti ilmaan. Alaspäin tullessaan vaasi osui Ternoa päähän, mutta ei onneksi kumpikaan ei mennyt rikki. Sen sijaan kukkien säilöntälaite muutti kulkusuuntaansa miehen syliä kohti. Hänen peniksestään esine kimposi lattialle. Ternon housut ja sohva olivat märkänä ja jalkovälissä oli pystyssä kaksi ruusua. Mies voivotteli päätänsä ja kuivasi housuja ja sohvaansa. Tämän jälkeen Terno vaihtoi uudet farkut jalkaansa.

Tässä vaiheessa Ternoa ei vielä harmittanut sen enempää kuin muinakaan sadepäivien aamuina. Hän oli, ihme kyllä, oikeastaan jopa hieman tyytyväinen. Mies oli aina odottanut, että jotain tällaista hänelle sattuisi sadepäivän aamuna. Ei hän sentään ollut osannut ennustaa tapahtumia tarkalleen, mutta sen kuitenkin, että jollain tapaa jonain sadepäivän aamuna hän kokee erityisen paljon huonoa onnea. Nyt kun näin oli tapahtunut, Terno totesi tyytyväisenä itsekseen olleensa oikeassa kaiken aikaa. Tämä sadepäivän aamun oli oikeastaan yksi parhaista ellei jopa paras.

© 2017 Esa Nakkila

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Sadepäivä

  1. Hehe! Tämähän oli hauska teksti! Itse olisin kyllä ärsyyntynyt ja olisin kuin myrskynmerkki jos pitäisi koko ajan vaihtaa housuja xD

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s